עצמאית בשטח

פרויקט מיוחד – עצמאית בשטח – מאת דינה חלוץ

חוה ניסנבוים, מייסדת גולדה, מתראיינת לפרויקט מיוחד של מגזין 'לאשה' בנושא הקמת עסק.

מדגדג לך לפתוח עסק משלך ואת לא בטוחה איך עושים את זה, או אם בכלל? את כבר עצמאית, אבל תשמחי לקצת עידוד והכוונה?

החל מהיום יש לך עסק אתנו. בחודשים הקרובים ילוו אותך בכל שבוע, כאן ב"לאישה", מיטב אנשי המקצוע שיעניקו כלים ועצות להקמת עסק וניהולו, וגם מגוון גדול של נשים שעשו את זה וישתפו בחוויות אישיות ובטיפים מועלים.

בואי להגשים חלום ולהגשים את עצמך.

אינספור התלבטויות ותהיות מלוות הקמת עסק חדש, ובחלק גדול מהן נעסוק בהרחבה בחודשים הקרובים. אבל קודם כל, יש כמה בירורים שחייבים לעשות לפני שמתחילים.

המומחיות שלנו מעלות חמש שאלות נוקבות ונותנות תשובות ברורות.

החלטת בשעה טובה, לפתוח עסק משלך. או שאולי את מסתובבת סביב רעיון טוב וחשק עז, אבל מתקשה לעשות את הצעד המכריע. כך או כך, רגע לפני שאת נכנסת להרפתקה הסוחפת, כדאי לך לוודא שאת יודעת את התשובות על כמה שאלות יסוד הכרחיות.

את השאלות חיברנו בעזרת ד"ר אורניה יפה-ינאי, פסיכולוגית קלינית ותעסוקתית בכירה, מעצבת קריירות ומחברת רב המכר "לכל אדם יש שביל"; חוה ניסנבוים, יועצת עסקית ומנהלת אתר נשים ועסקים "גולדה"; וד"ר מירה חניק, יועצת תעסוקתית וארגונית, מאמנת אישית ועסקית, ומנהלת אתר האינטרנט "הדרך למעלה".

 

  1. האם אני הטיפוס שמתאים לעצמאות?

או במילים אחרות: האם כל אחת יכולה לפתוח עסק וגם להצליח?

"כן, כל אישה יכולה להתאים לניהול עסק עצמאי, מה שחשוב הוא ההתאמה בין האישה לעסק", אומרת חוה ניסנבוים. "למשל, מקובל לחשוב שבעלת עסק צריכה להיות מוחצנת כדי לשווק את העסק שלה, אבל יועצת או מישהי שמטפלת באנשים בביתה, ומפרסמת את עצמה על ידי כתיבת מאמרים באינטרנט, לא חייבת להיות מוחצנת. יחד עם זאת, יש תכונות יותר רלוונטיות, כמו נחישות, רצון עז, עקביות, יכולת התמדה ולמידה. אישה שאחרי שלושה חודשים אומרת 'אוף זה לא הולך, אז אני אעשה משהו אחר', לעולם לא תצליח בעסקים.

ד"ר חניק לא מסכימה איתה: "לא כל אחת מתאימה להיות עצמאית ולנהל אחרים. יש נשים שקל להן יותר להיות שכירות, להיות שייכות לארגון. גם למי שהיא זאבה בודדה יהיה קשה להקים עסק, כי בשביל להקים עסק חייבים תמיכה רגשית מהסובבים".

ד"ר אורניה יפה-ינאי מדגישה גם היא את חשיבות התמיכה: "זה הדבר הכי חשוב כשפותחים עסק. לא לכל אדם מתאים לעבוד לבד, כשאין מי שמעודד אותו ואין מי שמבקר. אם את פותחת עסק, את חייבת ליצור לעצמך מערכת תמיכה כלשהי. זה יכול להיות בן זוג או בן משפחה אחר, ואם אין אז לשכור מלווה או חונך או מאמן, שיעזור לך לבנות סביבך סביבה תומכת".

 

  1. האם חייבים גב כלכלי מוצק?

או במילים אחרות: האם הכרחי להחזיק מיליון דולר בבנק או גם 5,000 שקל יספיקו?

מבחינת ד"ר יפה-ינאי כסף הוא לא ערובה להצלחה: "זה נורא כיף כשנותנים לך שני מיליון דולר ואומרים 'תקימי עסק, אבל לפעמים גב כלכלי לא יכול לגרום לחוסר זהירות ולחוסר ערנות לכסף. השאלות שצריך לשאול הן מה הסיכוי של העסק להרוויח, כמה זמן ייקח עד שהוא יהיה רווחי, ואיך אני מתפרנסת עד אז".

"עסק זוחל, הולך, ורק אחר כך הוא רץ, לכן כדאי להתכונן לכך שבשנה הראשונה לא יהיו לך הכנסות", מדגישה חוה ניסנבוים.

ד"ר חניק מסכימה איתה וממליצה לקחת בחשבון שבנוסף להוצאות על העסק עצמו, כדאי לדאוג לסכום שיהווה מעין תחליף משכורת במשך חצי שנה עד שנה, בהתאם לרמת החיים הרצויה.

 

  1. האם יש לי זמן לנהל עסק.
    או במילים אחרות: האם אני מסוגלת להתחייב, נפשית וטכנית, לתת את כל כולי לעסק, גם אם זה יהיה, למשל, על חשבון הילדים והמשפחה?

אם אין לך תשע שעות פנויות ביום, זה לא אומר שאת לא יכולה להקים עסק. יש לך רק ארבע שעות, עבדי חכם", אומרת חוה ניסנבוים ומדגימה: אין טעם להיפגש עם בן אדם אחד על אחד, אם גם הוא מקים עסק ונמצא בתחילת דרכו. אני חוששת ששיתוף פעולה כזה יעלה חרס. עדיף, למשל, לשווק את עצמך דרך האינטרנט או להגיע לבעל תפקיד שיכול לייצר איתך עסקה גדולה.

ד"ר חניק, לעומת זאת, סבורה שאין מנוס להתאים את החיים לדרישות העסק: "לנשים שמקימות עסק בדרך כלל כבר יש משפחה וילדים. אישה כזאת צריכה לבדוק אם יש לה אפשרות לגייס למשימה עוד אנשים – בין אם בהתנדבות (בן זוג, הורים) ובין אם בתשלום (מטפלת, בייביסיטר, עוזרת).

"כל נשות העסקים שאני מכירה לוקחות עזרה בתשלום כדי להתפנות, אחרת זה כמו לעמוד עם רגל אחת על הקרקע ורגל אחת על הסירה: את לא פה ולא שם, לא עומדת ולא מתקדמת".

ד"ר יפה-ינאי מחדדת את סוגיית יחסי הבית-עבודה מכיוון אחר: "השאלה שצריכה להישאל היא 'האם אני יודעת איך לחלק את המשאבים?'. אני מאמינה שאישה עסוקה אך מסופקת עושה יותר טוב למשפחתה מאשר אישה משועממת שמרגישה שחייה ריקים. השאלה היא האם היא יודעת להפריד בין חיי העבודה לחיים האישיים. יש הרבה נשים, בעיקר אלה שעובדות מהבית, שלא יודעות להפריד, ובעצם כל הזמן נמצאות בעבודה".

  1. איך אדע אם בחרתי בתחום הנכון?

או במילים אחרות: האם אני צריכה להתחשב בעיקר בכדאיות, או בעיקר בעניין ובהנאה?

ד"ר יפה-ינאי מעודדת בצורה נחרצת: "יש מיתוס שאומר: יש תחום שמביא כסף ויש תחום שלא מביא כסף. זה שטויות. כל תחום יכול להביא או לא להביא כסף, תלוי מי מנהל אותו ואיך מנהלים אותו. עסק כלכלי זה עסק שאת קודם כל מחוברת אליו ואחר כך נלחמת כדי להפוך אותו למניב".

גם ד"ר חניק ממליצה ללכת עם הלב ולא עם הכיס. "אני מאמינה באמרה: 'תמצאי את התשוקה שלך, תעשי ממנה מקצוע, ולעולם לא תצטרכי לעבוד יותר. רק ליהנות'".

אבל חוה ניסנבוים מציגה גישה רומנטית פחות: "מחקר גדול שנערך בארצות הברית קבע שעסק דורש שני דברים עיקריים: התלהבות (שלך ממנו) ומצוינות (שלך בתחום). בהתאם למחקר, בהחלט כדאי שתהייה לך זיקה לעסק גם בעניין וגם בהתמחות, אבל אסור לשכוח גם את כושר ההשתכרות, או את הפוטנציאל הכלכלי של העסק, כי אחרת זה לא עסק, זה תחביב".

 

  1. איך אתמודד עם הנושא הכלכלי:

או במילים אחרות: האם אהיה מסוגלת לדרוש את מה שאני חושבת שמגיע לי?

"אכן, בעיה נשית ידועה", נאנחת חוה ניסנבוים. "אנחנו לא רגילות לשווק את עצמנו ולתמחר את עצמנו גבוה, אבל זה לא מכשול בדרך לעסק משלך, זה שריר שאפשר וצריך לאמן. ב'אימון' אני מתכוונת לכך שאישה צריכה לשאול את עצמה למה יש לה בעיה לבקש כסף, לנתח כל מקרה לגופו, ובעיקר לא להגיד מחיר באופן אינטואיטיבי, כי ברוב המקרים, מי שיש לה בעיה עם כסף, תתמחר נמוך מדי. זה מתסכל מאוד לעבוד נורא קשה ובסוף לא להרוויח מפני שהעסק לא תומחר נכון".

גם ד"ר יפה-ינאי סבורה שמדובר ביכולת נרכשת: "כסף זה קושי גדול, בעיקר לנשים, אבל זה לא משהו שצריך לעצור אותן. זה מסוג הבעיות שאפשר לטפל בהן".

וד"ר מירה חניק טוענת ש"יש נשים שפוחדות להתחרות כדי לא להיתפס כאגרסיביות, אבל אם את לא יודעת ליהנות מהמשחק, את לא במקום הנכון".